Kapcsolat

Molnár Gabriella

Shiatsu gyógyász, 

Funkcionális táplálkozási tanácsadó,

Kinesio-Tape terapeuta

Tel.: +36-30/313-0613

Lángh Éva

Gyógymasszőr,

Családállító,

Kinesio-Tape terapeuta

Tel.: +36-30/817-3683

Bejelentkezés:

Hétköznapokon 9:00 - 17:00 között

Cím:

Győr, Víztükör u. 17/b. Fsz/1.

(Bejárat a Kagyló utca felől, téglapiros épület. Kapucsengő: Fsz.1. gyogyulasgyor)

Nagyobb térképre váltás

Érintés és a masszázs

 

A masszázsterapeuták bizonyos szabályok alapján dolgoznak, ezek egy része tényleg leírt, és könyvekből tanult, a másik része tapasztalati úton szerzett.

1, Az emberi test egy teljes, meg nem osztható szervezet, amelyben minden összeköttetésben és kapcsolatban áll egymással.

Vagyis, nem csak a fát kell látnom, vagy csak az erdőt, hanem komplexen az egészet, de szem előtt tartva a fő okot. Például, ha valakinek megrándult a bokája, azt a lábát kímélni fogja, ezért a csípőjében és a háta alsó részén megfeszíti az izmait. A hátizmaiban így megbomlik az egyensúly, amely befolyásolja a nyakizmokat, az meg fejfájást okoz.

Kérdés: Melyik tűnettel fog eljönni hozzám?

Bokával az elején? IGEN, ez a legjobb megoldás, mivel akkor lemasszírozom, kinesológiai tape-el kezelem a bokáját, így gyorsabban gyógyul és nem alakul ki a fejfájás.

Fejfájással és elfogja mondani, hogy a nyaka is nagyon fáj. Felfekszik a masszázságyra és akkor az izmai elárulják, hogy nem csak ott van probléma. A test helyzete pedig, hogy a csípő, a keresztcsont helyén van-e még. Vagy már olyan régen van ebben a megfeszített izom állapotban, hogy elhúzták a csontokat a helyükről. Ezt a probléma kört Shiatsu terápiával már könnyebb kezelni, helyre igazítani a csontokat, a pólyarendszert lazítani, és rendezni az idegrendszeri, energetikai hátteret is.

2. A megrövidült izomszövetek nem képesek munkát végezni. Az izomszövet az összehúzás révén végzi a munkáját, nem tud tehát tovább dolgozni, ha megrövidül. Mi masszázsterapeuták a tartósan, vagy kórosan megrövidült izomszövetekkel dolgozunk, amelyek már részben, vagy egészben képtelenek a munkavégzésre és ellenállnak a nyújtásnak is.

Egy izom megrövidülése lehet:

-          passzív a helytelen testtartás mindig együtt jár szokásos megrövidüléssel

-          aktív maga az izom-összehúzódás, és ez lehet akaratlagos, ami az izommunka, vagy védekező összehúzódás, ami az izom válasza az olyan veszélyekre, mint a túlterhelés, az ismétlődő mozgás vagy az erős túlnyújtás.

Ha az izomszövet egy része valamelyik módon is összehúzódott, akkor nem tud tovább összehúzódni, tehát nem képes a munkára, ami későbbiek során fájdalommal jár. A fájdalom elleni védekezésül az izmok megkísérlik az azt kiváltó mozgásokat blokkolni, így alakul ki tartósan az izom megrövidülés. A feszes izmok között a nyomás alá kerülő erek beszűkülnek, a környező szövetekben oxigén- és tápanyag-ellátási zavar lép fel. Az elégedetlen oxigén ellátás és az anyagcseretermékek felhalmozódása fokozza a fájdalmat, így az izomösszehúzódást is.

3. A test lágy szövetei válaszolnak az érintésre. Ezért is mindig mondom „ami érintésben benne van a szeretet, a figyelem az csak jó lehet”. Ha otthon fáj valamelyik családtagunk testrésze, nem kell erősen, mint egy szakember megmasszírozni, csak érintsük meg, simogassuk meg a területet, már segítettünk.

A masszőrök a test, izmok, állapotának megfelelően kiválasztja azt a technikát mely segítségével megszakítják a szövetben helytelenül működő folyamatot. 

Ez a három alapelv, amit jó szem előtt tartani egy kezelés során, vagyis a tartósan megrövidült lágy szövetek kezelését.  Tapintással kísérli meg azok természetes, fájdalommentes működésének helyreállítását, mialatt mindig emlékezetben tartaja a beteg testének egészét.

Sokan szokták tőlem kérdezni, melyik fogás mire jó a következő cikk erről a témáról fog szólni.

A cikkhez felhasznált irodalom:
Alapvető klinikai masszázsterápia: Az anatómia és a kezelés integrálása James H. Clay, David M. Pounds

 

Lángh Éva

Gyógymasszőr

+36308173683

vissza