Oktatások

Shiatsu Terápia Oktatás

A Shiatsu terápia egy Japánból származó önálló, teljes körű gyógymód. Alapjai a Hagyományos Kínai Orvoslásból erednek, az 5 elem tan és a jin-jang elvekre épül. Ez a módszer Magyarországra hosszú utat bejárva jutott el. A távol keletről először Amerkiába, majd onnan Európába érkezett. Így a tradícionális módszerek mellé rengeteg nyugati technika is bele olvadt a kezelésekbe, ezzel csak gazdagítva a már meglévő tudásanyagot.

Tehát a Shiatsu ötvözi a keleti hagyományos orvoslás energetikai (meridiánok, akupunktúrás pontok) megközelítéseit a modern nyugati tudomány manuálterápiás (osteopátia, craniosacralis terápia, fasciális kezelések) eljárásaival.

A Shiatsu Alaptanfolyam (egy hosszú hétvége, 2,5 nap, 26 óra) bevezető a Shiatsu világába. Ez idő alatt egy órás teljes testet érintő, mindenki számára könnyen megtanulható Shiatsu masszázs sajátítható el. Betekintést kaphatsz a Shiatsu alapszemléletébe és megtanulhatod az alapfogalmakat és a módszer jellemző fogásait.

A Shiatsu I. Modul (egy fél éves időszak, 5 hétvége, 10 nap, 120 óra) már a kínai és a japán orvoslás alapjainak elsajátításáról szól. Az 5 elem tan alapján megtanuljuk a hagyományos kínai meridiánrendszer elméleti hátterét, valamint annak kezelését is. Ez elősegíti a saját személyiségünk fejlődését, ezáltal ez egy komoly önismereti út is egyben. Ez alapvetően a hagyományos Shiatsu terápia.

A Shiatsu II. Modul (egy fél éves időszak, 5 hétvége, 10 nap, 120 óra) további kezelési pozíciókban sajátítjuk el a már megtanult meridiánok kezelését. Továbbá új meridiánok lefutását és kezelését tanuljuk meg a Masunaga rendszerben, mely csak a Japán Shiatsu gyógyászati hagyomány része. Itt már mélyebben foglalkozunk az intuitív energiamunkákkal is. Ez már a Zen Shiatsu.

A Shiatsu III-IV. Modul (egy éves időszak, 10 hétvége, 20 nap, 240 óra) már a nyugati manuálterápiák (az osteopátia, a craniosacralis Biodinamika, a Fasciális kezelések) és a keleti mély energetikai kezelések (különleges csatornák, központi csatorna, hara, kismama) összességét sajátítjuk el. Megismerjük az emberi szervezet komplexicitását. Multidimenzionális szinten dolgozunk az ember test-lélek-szellem egységével. Ha ezeket a rendszereket a megfelelő helyen és időben tudod alkalmazni, akkor leszel igazi Shiatsu gyógyász.

Vizsgák:

Minden modul egy vizsgával zárul, melynek írásbeli, szóbeli, gyakorlati része is van.

Tanúsítvány, Igazolás:

Jelenleg Magyarországon a Shiatsu a Természetgyógyászaton belül az Alternatív Mozgás- és Masszázsterapeuta szakmacsoportba tartozik. Ami középfokú végzettségnek számít. Az Oklevél, Diploma a jelenlegi jogszabályok alapján csak felsőfokú végzettség esetén használható. Hivatalosan nincs olyan felsőfokú Shiatsu képzettség, amit az állam elismerne, így csak Tanúsítvány kerülhet kiadásra. Emelett egy igazolást is kapsz, melyen szerepel a tanfolyam megnevezése, óraszáma, elméleti és gyakorlati képzés leírása.

Gyógyász vizsga:

Feltételei:

  • min. 500 óra képzésben eltöltött idő,
  • min. 3 év képzésben eltöltött idő,
  • min. 200 gyakorló jegyzőkönyv készítése a tanulmányi időszakban,
  • min. 4 Shiatsu kezelésen való részvétel az oktatónál,
  • a képzésben az írásos vizsgák min. 60%-os teljesítése.

Szintén írásbeli, szóbeli és gyakorlati vizsgarészekkel zárul. A 4 modul teljes anyagából vizsgáznak a hallgatók, külön előre kijelölt időpontban az utolsó képzésben részt vett nap után. Felkészülési idő kb. 2-3 hónap.