Baba FDM 

FDM = Fascia Disztorziós Modell, mit jelentenek ezek a szavak?

 • Fascia: latin eredetű szó, burkot jelent, orvosilag a kollagénes kötőszövet. Bővebben itt olvashatod.
 • Disztorzió: deformálódás,
 • Modell: a valóság egy bizonyos célú vizsgálati módja.

A Baba FDM (baba fascia disztorziós modell) terápia kialakulása Frank Römer német gyógytornász nevéhez fűzödik. Frank Römer az FDM- a Fascia Disztorziós Modell -terápiát kitanulva egy idő után elkezdte alkalmazni a terápiát a babákon is. 15 év alatt szedte össze megfigyeléseit és kezdte el tanítani.
Ez Magyarországon még egy új mozgásfejlesztő terápia, viszont hatékonyan és gyorsan lehet vele megsegíteni a csecsemők mozgásfejlődését.

Az FDM jelen pillanatban a legsikeresebb manuálterápiás, mozgásszervi fájdalomcsillapító metódus. Elsősorban ízületi és izom eredetű bántalmakra alkalmazzák.

Az FDM terápia a testbeszédre alapoz, hogyan és hol fáj a páciensnek. FDM egyik fontos szabálya, hogy azt kell követnünk, amit a kedves vendég mutat. A baba FDM alkalmazása közben a terapeutának egy másfajta szemléletre van szüksége , hisz a baba nem tudja elmondani ,hogy hol és hogyan fáj. Speciális tesztek,manuális vizsgálat segítségével és a szülők alapos kikérdezésével kapunk teljes képet a baba aktuális állapotáról és a mozgásfejlődéséről. 


BABA FDM
BABA FDM

A baba FDM a kötőszövetben létrejött diszfunkciókra alapoz, ezek befolyásolják a baba mozgásfejlődését. A kötőszövetben kialakult diszfunkciók befolyásolhatják a mozgásfejlődést, a baba emésztését, és a koponya arc aszimmetriáját is.
Hol szenvedhet sérülést a baba kötőszövetes rendszere? A csecsemők esetében a mozgásfejlődésük kialakulását a baba várás időszaka, valamint a születés körüli körélményeik befolyásolják.
Például az anyaméhben téraránya, kényszertartás, köldökzsinór helyzete vagy kémiai anyagok.
A gyógyszerekkel a baba mája nehezebben birkózik meg, fokozott máj működés miatt, a májat körülvevő tok megnyomódhat és beszorulhat a máj emésztési zavarokat okozhat, hasfájást, kólikát.
A túl gyors vagy lassú szülés, az elakadás a szülőcsatornában, a külső ingerek alkalmazása a szülés során (könyökölés, nyomás, húzás, fogó, vákuum stb.) mind kialakíthatnak a baba kötőszövetes rendszerében sérüléseket-diszfunkciókat.

Sajnos a ki nem kezelt sérüléseket a babák tovább vihetik mozgásfejlődésük során, gyorsan felül, kimarad a kúszás, vagy a mászás. 

Melyek azok a tünetek amikor felmerülhet a gyanú, hogy szükséges lehet baba FDM-re?

 • Gyakran sír a baba, nyugalomban van és hirtelen felsír 
 • Kényszertartásokat vesz fel pl: többet tartja egy irányba forgatva a buksiját, állandóan repülőzik, C betűben van a teste
 • Nyugtalan és lerúgja a takarót, a zoknit, a fejéről a sapkát (vannak dísztorziók nem szeretik a meleget és reagálnak rá)
 • Függőleges helyzetben szeret, a kiságyban egyből sír
 • Kimarad bármelyik mozgásforma fejforgatás, forgás, kúszás, mászás
 • Egyáltalán nincs el hason, egyből nyöszörög, majd sír
 • Hasfájós a baba, nincs minden nap széklete ürítés
 • A kézben kifeszíti a fejét, vagy a kezeit hátracsapja
 • Kúszás közben nem használja egyik kezét vagy lábát, aszimmetrikus a mozgása
 • Nehezen kakil, székrekedéses és puffadós. Sikerül a székelés, a gázok elengedése, de nagy fájdalommal jár, előtte nagyon sír, majd megkönnyebbül
 • Csak az egyik mellből szeret enni
 • Sokat könnyezik a szeme, sokszor begyullad a szeme
 • Szoptatás után sokat bukik, még félóra elteltével is

Mikor érdemes elkezdeni a kezelést?

Akár születés után egyből. Leghatékonyabbak az első 6 hónapban vagyunk, de a későbbiekben is érdemes, de ekkor már lehet hosszadalmasabb a probléma kikezelése. A terápia javasolt gyakorisága mindig problémafüggő, és az is, hogy hányszor kell a kezelést ismételni. Ha megszüntettük a panaszt, érdemes egy kontroll vizsgálatot végezni a nagyobb mozgásfejlődési mérföldköveknél, valamint amikor tapasztalunk változást a mozgásfejlődésben, tartásában.

Mi történik első alkalommal?

Egy beszélgetés, ahol átbeszélünk mindent, utána tesztek segítségével, megfigyeljük a baba mozgásait, hogy reagál a különböző ingerekre körülötte, milyen helyzetben fekszik. A tesztek alapján, ahogy azt  kivitelezi, lehet következtetni bizonyos diszfunkciók meglétére. A felmerülő diszfunkciókon sorba megyünk végig és megkezeljük őket, majd vissza teszteljük. Ezt követően megbeszéljük, mit kellene csinálni otthon, milyen gyakorisággal, és mikor lenne érdemes egy újabb kezelésre sort keríteni, amennyiben szükséges.

Szükség lesz a tesztekhez egy kedvenc játékra, és hogy jó érezze magát a baba egy saját takaróra!

Bizonytalan vagy és szeretnéd átbeszélni, megnézetni a kisbabádat, foglalj időpontot online!

Szolgáltatás Díja (kb. 60 perc): 12.000 Ft/alk.

Szolgáltatást végző munkatárs: Lángh Éva