Kinesio tape felhelyezés

KINESIO TAPING®

A Kinesio-Taping® módszer kidolgozása a japán Kenzo Kase orvos-kiropraktőr nevéhez fűződik, melyet a 70-es években fejlesztett ki. A Tape egy nyújtható, mozgékony szalag, melyet a bőrre ragasztva lényegesen meggyorsul az ízületi és izompanaszok gyógyulási ideje.


Hatásmechanizmusa:

A szalagot felragasztjuk a bőrre (csak a tökéletes kivitelezéstől várható el a kívánt hatás), ennek köszönhetően az alatta futó izmok a test mozgása során a rugalmasan rögzített bőr alatt fognak elcsúszni. Ez az egyébként természetes jelenség a nyirokkeringés egy test által indukált masszázsa, mely a nyirokkeringés fennmaradását, a nyirok keringésbe való visszakerülését biztosítja. Az ragasztás során a rugalmasan rögzített, feszített bőrfelület egy fokozott nyirokmasszázst kap, ezen felül olyan receptorok kapnak állandó ingerlést, melyek a szervezet természetes fájdalomcsillapító-rendszerét aktiválják. A szövetek a kötés alatt is mozogni tudnak, hiszen a szalag rugalmas, tehát a mozgás által a szövet természetes gyógyulási folyamata gyorsul. Ahol gyulladás található, ott a szövet gyulladáscsökkentő folyamatai is lényegesen rövidebb idő alatt folynak le.

A szalag színeinek terápiás hatása

A színek terápiás hatása nem csupán a lelki-, de egészségi állapotot is képes jótékonyan befolyásolni.
A meleg színek - pink, piros, sárga - által kiváltott energetizáló hatás ideális a feszült, túlterhelt izmok lazítására.
A hideg színek - kék, fekete - inkább hűsítenek, nyugtatnak, ezáltal a gyulladások csökkentésére alkalmasak.

Használata:

Sportsérülésektől a tartásjavításig. A Kinesio-Taping módszer a mozgásszervi problémák kezelésének egyik leghatékonyabb kiegészítő módszere.
Alkalmazható többek között sportsérülések, ficamok, húzódások, túlfeszült, görcsös izmok, korlátozott ízületi mozgások, derék- hát-, nyak- és fejfájások, gyulladásos tünetek - például tenisz- és golfkönyök -, gerincferdülés, X láb, O láb korrigálására, haránt boltozat emelésre, lúd talpra, idegbántalmak kezelésére, tartásjavításra, valamint a mozgásszervi műtéteket követő rehabilitáció során.

Ellenjavallat:

Mint minden terápiának, a Tape-nek is vannak terápiás határai.

A kezelés abszolút ellenjavallatai: lokális bőrsérülések, daganatos megbetegedések, láz, fertőző betegségek, trombózisveszély.

A kezelés menete:

A ragasztást betegvizsgálat előzi meg, csak a diagnózis ismeretében, tökéletes anatómiai pontossággal és a megfelelő technikával kerülhet fel a szalag a páciensre, ellenkező esetben hatástalannak bizonyul, sőt, akár káros következményei is lehetnek!

A szalag, szalagok felhelyezését szakképzett terapeuta végezze, aki több egymásra épülő tanfolyamot végzett el a kineziológiai szalagok használatával kapcsolatban!

Aku Tape:

Az Acu tape technikán ugyanezen szalagok használatát értjük a meridiánok ragasztására. Felhasználva a Hagyományos Kínai Orvoslás alap tételeit - az Aku tape technika során a megfelelő színű szalagot a kezelendő meridiánra ragasztva lehet hatni az adott meridián működésére. Ezért az előbb felsoroltakon kívül rendkívül jól lehet vele kezelni a különféle belső szervi problémákat!