Kismama Kinesio Tape Felhelyezés

A normál Kinesio Tape felhelyetést a Mozgásszervi Kezeléseink menü pont alatt keresd!

A kismamák számára a Kinesiology Tape ragasztást egyelőre nagyon kevesen ismerik Magyarországon.

Mit is jelent pontosan a Kinesi Tape technika?

A Kinesio Tape-et egy japán orvos-kiropraktőr, dr. Kenzo Kase fejlesztette ki, aki a végtagsérülések kezelésekor a korábban alkalmazott merev szalagokat és kötéseket rugalmas pamutszalagokra cserélte. Munkája során az igazi áttörést az hozta el, amikor lehetővé vált ezeknek a szalagoknak a bőrre való ragasztása. Dr. Kenzo Kase megfigyelte, hogy e technikának köszönhetően lényegesen felgyorsult az ízületi és izomproblémák gyógyulási ideje, hiszen a rugalmas szalag úgy tehermentesíti a sérült ízületet, hogy annak szabad mozgását nem gátolja.

Miben segít a kinesio-tape?

Fontos leszögezni, hogy ezekben szalagokban semmiféle gyógyszer nincs! Ezek a rugalmas, bőrbarát, lég- és vízáteresztő szalagok mindössze annyit tesznek, hogy a ragasztás helyén mechanikusan megemelik a bőrt, így biztosítva még nagyobb helyet a vér-és nyirokkeringésnek. A felhelyezett szalagok stabilizálják az izmokat, szalagokat, ízületeket, miközben a sérült szövetek terhelését csökkentik. Aki kipróbálta már a kineziológiai tapaszokat, annak az egyik legmegdöbbentőbb élmény az azonnali fájdalomcsillapító hatás megtapasztalása.

A tape-et kezdetben csak sportolókon láthattuk, aztán elindult hódító útjára, és ma már egyre többen használják és alkalmazzák az izom- és ízületi sérülések kezelése mellett egy sor egyéb probléma kezelésére is. Többek között ficamok és szakadások, zúzódások, kopások valamint hegek kezelésére is; de gyógyírt jelenthet a tape a duzzanatok, ödémák csökkentésében vagy akár egy teniszkönyök és bütyök okozta probléma megoldásában is.

Miért érdemes a kismamáknak is kipróbálni a Kinesio Tape-et?

Mert semmiféle kémiai anyag nem kell hozzá, és mellékhatásmentesen tud segíteni a terhesség során jelentkező panaszokra. A szakember szerint a Kinesio Tape technikához kismamák esetében konkrét tünet (pl. stria, hasizom szétnyílás, ödéma) vagy fájdalom esetén érdemes fordulni.


Pocakra is lehet ragasztani?

Igen! A pocakragasztás a has haránt és hosszanti irányú ragasztását jelenti. Ennek a technikának a segítségével lehetővé válik a hasi terhelés csökkentése (a tape támaszt tud biztosítani), miközben a szalagok mérséklik a bőr túlnyúlását és a szöveti feszülést, így a terhességi csíkok (striák) kialakulásának esélyét is csökkentik. A pocakragasztás a hasizomvédelemben is fontos szerepet kaphat, hiszen az egyenes hasizmok szétnyílását megelőző ragasztás segítségével csökkenthető a rectus diastasis (szétnyílt hasizom) kialakulásának esélye is, és ezzel együtt a köldök illetve lágyéksérv is megelőzhető.

A pocakragasztás segítségével enyhíteni lehet a kényelmetlen, nehéz alváson, és a megnövekedett teher miatt kialakult deréktáji és keresztcsonti fájdalmakra is megoldást nyújthat a kinesio-tape. A ragasztást a manuálterápiával ötvözve azonnali fájdalomcsillapítás érhető el gyógyszerek nélkül, ami egy kismama esetében nagyon fontos szempont.

A várandósság egyik kellemetlen velejárója lehet a végtagok vizesedése is, amire szintén segítséget nyújthat a tape. Az ún. polip ragasztási technika elősegíti az ödéma elvezetését az érintett területről.

Mire kell figyelni a kismamák kezelésekor?

A terhesség első három hónapja alatt nem lehet hasra és derékra ragasztani, mert a tape növeli az alatta lévő területek, szervek biológiai aktivitását, fokozza a kismedencei keringést. Ebben az időszakban a beágyazódás védelme és támogatása az elsődleges, ugyanakkor gerincpanaszok esetén egyéni mérlegelést követően használható a tape.

Ki végezhet pocakragasztást?

Magyarországon olyan szakemberek (elsősorban masszázs- és mozgásterapeuták, manuálterapeuták, masszőrök, gyógytornászok, szülésznők, védőnők) végezhetnek kismama ragasztást, akik humán egészségügyi szolgáltatásra kaptak ÁNTSZ engedélyt, és elvégezték a kismama tape tanfolyamot. Ők azok ugyanis, akik az anatómia pontos ismeretében, a megfelelő feszítési mértéket alkalmazva ragasztják fel a szalagot. Sőt! Aki ismeri a tape-ek használatát, az tudja, hogy az sem mindegy, milyen színű szalagot teszünk fel a páciensre, hiszen ragasztáskor a színterápia szabályait is figyelembe kell vennie a szakembernek.

Szülés után is jó szolgálatot tesz?

A kismamáknak a szülést követően is érdemes a kinezio tape-hez fordulni, hiszen segítségükre lehet a regenerációban. A striák, a szétnyílt hasizom illetve a gerincpanaszok kezelésében is kiváló alternatíva a kinesiology tape technika, de a mellgyulladás kezelésére is alkalmazható.

Praktikus tape tippek kismamáknak:

  • A kinesio-tape- kezelés során kerüljük az olajok, olajos krémek használatát, mert ez nem teszi lehetővé a szalagok megfelelő tapadását.
  • A felragasztott szalagokkal nyugodtan lehet tusolni, de a kádfürdőt, hosszú fürdőzéseket nem szereti a tape, mert leázhat.
  • A gyors tusolást követően arra is legyen gondunk, hogy törölközővel óvatosan felitatjuk a vizet a szalagokról, és hajszárítóval (max. 1 percig) szárítsuk.
  • A szalagokat óvatosan, vizes áztatással vagy olajos puhítással távolítsuk el.
  • Ritkán, de előfordulhat, hogy bőrünk érzékenyen reagál a szalag ragasztó anyagára.

Szolgáltatás Díja (kb. 30 perc): 6.000 Ft/alk.

Szolgáltatást végző munkatárs: Lángh Éva és Molnár Gabriella