Ételintolerancia, Ételérzékenység

2025.05.21

Mikor csináltassuk melyiket?

Mit jelent maga az IgG-pozitivitás?


Allergia és intolerancia.
NE KEVERD !!!

IgE teszt és IgG teszt. Mikor mit, melyiket, miért?

Sok-sok zavaros infó kering körbe-körbe. Egy nagyon picit tegyünk rendet!

Allergiák:

  • IgE választ váltanak ki az immunrendszerünkben, a zavaró vegyületre Immunoglobulin-E molekula keletkezik és ez a vérből kimutatható (innivaló, étel, levegő)
  • apró mennyiségre aktiválódó reakciók
  • lehetségesek a gyorsan lefutó, heves, akár életveszélyes állapotok
  • nem lehet kigyógyulni belőle, de a gondot okozó anyag totális kerülésével (és az életünk minőségi rendezésével egyébiránt) a tünetek minimalizálhatók
  • újabb találkozással, akár évtizedek múlva ismét és azonnal heves, akár életveszélyes válaszokat adunk rá
  • a lakosság egészen apró, elenyésző részét érinti - hála az égnek
  • a keresztallergiák súlyosbítanak
  • lehet genetikai háttere, de legtöbbször szerzett (tehát az életmóddal rontjuk el)
  • tünetek lehetnek bélpanaszok, bőrpanaszok, alvászavarok, mentális elváltozások, súlyos anafilaxiás reakciók

Intoleranciák:

  • sajnos már az elnevezés is helytelen, ugyanis az intoleranciával az érzékenséget azonosítják, és ez most így épp beivódik a nyelvünkbe
  • az intolerancia az adott makro-csoportra (CH, zsír, fehérjék) egy enzimhiányos állapot
  • az érzékenység pedig az IgG-termeléses immunválasz
  • maradjunk a pici csúszásnál és most azonosítsuk az intoleranciát az érzékenységgel (sokkal kisebb baj, mint az allergiával azonosítani!!) és mondjuk tehát (helytelenül) hogy az intolerancia az IgG válasz
  • az intolerancia az immunrendszerünk által a testünkbe jutott fehérjére (tehát nem zsírra, olajra!!!!!) adott immunválasz, egy IgG-molekula előállítása
  • hosszú, lassú folyamatok, állandó terhelés, állandó, nagy mennyiségű találkozás után szépen lassan kialakuló állapot (tehát pl állandóan rizsen vagy... állandóan krumplin vagy.... állandóan zabot eszel, stb....)
  • általában nem jellemző a heves, életveszélyes, gyors lefutás, hanem a tünetek állandóan ott vannak és ha kialakultak, masszívan zavarnak minket, életminőség-rombolók, de hosszú idő belehalni (természetesen életrövidítők)
  • ki lehet belőle gyógyulni !!!! Sokrétű életátalakítással jár, de nagyon-nagyon megéri, felér egy második szülinappal, amikor az ember kigyógyul az IgG-pozitivitásokból
  • újabb találkozáskor, ha kigyógyultunk, nem adunk heves, durva válaszokat, hanem jönnek ők majd nagyon lassan újra, ha ismét nagy mennyiségben, egyhangú módon ezzel terhelek
  • A lakosság 75%-a intoleráns valamire
  • itt is van keresztreakció, ha gluténra intoleráns vagyok, automatikusan az leszek tejre, zöldborsóra, életsztőre, kukoricára, rizsre
  • nincs genetikai háttere
  • tünetek lehetnek a legszélesebb bélpanaszok, a bőrtünetek teljes garmadája, az autoimmun folyamatok kéz-a kézben járnak a már korábban létrejött IgG-pozitivitásainkkal, alvászavarok, brain fog (nem fog az agyad, leesik a fejed fáradtságtól), mentális zavarok, viselkedészavarok, állandó felsőlégúti-panaszok: meggyógyulási képtelenség felsőlégútból, szept.-től tavaszig tartó folytonos taknyolás, " a gyerek állandóan hiányzik a bölcsiből" , tüsszögés, krákogás...

Mikor csináltassuk melyiket?

  • ha az anyagiak nem számítanak, akkor egyszerre mindkettőt
  • ha választani kell és tünetelünk, akkor IgG - hacsak szakember nem javasolja kifejezetten máshogy. Ez tehát azoknak javaslat, akik nem kérnek se tápl.tanácsadó, se dietetikus, se orvos segítséget, vagy már kértek és elégedetlenek az ellátásukkal, vagy nagyon kézben akarnak mindent tartani, vagy kérnének segítséget, de nincs kitől.

Mit jelent maga az IgG-pozitivitás?

  • Azt, hogy áteresztő bél szindrómája van az illetőnek, ennek rettentő sok oka lehet, az étkezés a 20 vezető okból az egyik, tehát a kigyógyulás összetett, komplex folyamat lesz, de lehetséges!
  • Amikor a bélnyálkahártya intakt, a béltartalom a vékonybél-hámsejtekbe apró kis zsírcsöppekben (lipid-vezikulumok) jutnak be a sejtbe, a sejttel egy pillanatig nem érintkeznek, a sejt alján a vékonybél vénás rendszerébe kerülnek, onnan a vena portae hepatica (májkapuér) rendszerbe kerülnek a májba "méregtelenítésre" (biotranszformáció) - itt amit lehet, a máj ellenőriz és csak ezután engedi ki a testbe a tápanyagokat felhasználára
  • Amikor a bélnyálkahártya ép és egészséges, a sejtek között nem, vagy csak egészen minimális mennyiségben jut ki bármi is a bélből, így pl. még épp emésztetlen tápanyag, baktérium, baktériumtoxin, baktériumtörmelék. A sejtek között 150 féle fehérje zárja a kijárást direkt a vér felé, ezekből az egyik legjelentősebb fehérje a zonulin.
  • Ha a bélnyálkahártya valamilyen oknál fogva (döbbenetesen sok oka van) sérül, egyensúlya, egészséges megbillen, és létrejön az áteresztő bél (leaky gut), a sejtek között a záró fehérjék kijutnak direkt a vérbe, mindenféle kontroll nélkül, erre pedig ráugrik az immunrendszer
  • A kijutott törmelékekre, molekulákra (fehérjékre) az immunrendszer IgG-jelölő molekulákat termel, ezek kötnek a kijutott anyaggal, ezt a komplexet a véráram nagyon hamar egyszerűen mindenhova elsodorja. Ezek a komplexek a vérben és a szövetközi térbe kijutva pedig ott helyben makrofágokat fognak aktiválni, akik ezeket szépen el fogják takarítani (ha van elég makrofágunk persze......, de most ez itt lényegtelen). Ez a szövetközbe kijutott emésztetlen tápnayag - IgG-molekula - makrofág csomagocska, ami helyi reakciót folytat = maga az ekcéma !!
  • Az IgG pozitivitás tehát azt jelzi, hogy a bélfal nem intakt. Hogy a testünk gyulladásban van. Hogy az immunkapacitásunkat foglalja az, amit megeszünk, pedig nem kéne. Hogy ideje rendezni sorainkat és minőségibb életet élni, mert a test már nem bírja.

Ez egy óriási téma.... bővebben ilyen keresőszókkal találsz sok-sok infót: leaky gut, intolerancies, gut lining health... 

A jó magyar szakirodalom kevés, az angol nagyon-nagyon sok. Az USA-ban az a normalis, hogy bélrendszeri ill. bőr tünetekkor a gasztroenterológus kéri az IgG-panelt és megcsinálják az eliminációs diétát 12-24 hétig és utána szépen visszavezetik...

Írta: Quastné Rigó Katalin

Molekuláris Biológus