Mozgásszervi Állapotfelmérés és Testtartás elemzés

Lássuk mit takar ez a kifejezés és miért is érdemes tudatosan foglalkozni vele?!

Néhány tény a tudományágról:

A test- és a testtartás elemzésének, a mozgásszervi állapotfelmérésnek tudománya sok évtizedes múltra tekint vissza, de vizsgálati módszerként csupán az utóbbi 10-15 évben terjedt el nemzetközi szinten. 

Egyre több mozgásszervekkel foglalkozó szakember ismeri fel, hogy az egyre fiatalabb korban jelentkező krónikus gerinc- és más mozgásszervi problémák túlnyomó része nem genetikai, hanem életmód eredetű, így a gyógyulás kulcsa tehát nem az orvos/terapeuta, hanem a beteg kezében van. Ahhoz, hogy az ember változtatni tudjon, ismernie kell saját betegségét és tisztában kell lennie azzal, hogy milyen okok vezettek annak kialakulásához.

Az elemzés átfogó és részletes, komplex szemléletű, azaz az embert és az emberi testet a maga egységében és teljességében vizsgáló mozgásszervi állapotfelmérést jelent, amelynek elválaszthatatlan része a páciens teljes körű tájékoztatása, felvilágosítása.

Miért van erre szükség?

Az életmódbeli problémák, azaz "rossz szokásaink" éppúgy nyomot hagynak testünkön és testtartásunkon, mint a különféle fizikai és lelki sérülések, traumák. A test és a testtartás elemzésével nem csupán az egyénre jellemző genetikai sajátosságokat, hanem azokat a testünket tartósan érő káros terheléseket is azonosíthatjuk, amelyek a degeneratív, azaz kopásos eredetű mozgásszervi problémákhoz (meszesedés, becsípődések, porckopás, porckorongsérv stb.) vezettek, vagy hosszú távon várhatóan ezek kialakulásához vezetnek majd. Mindez azért kiemelkedően fontos, mert a tüneti mellett v. helyett valódi, oki kezelést csakis akkor nyújthatunk, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mi okozta a betegséget.

Az emberi test sajnos relatíve gyorsan és látványosan alkalmazkodik ahhoz a tartós terheléshez, amely éri, így a testtartás elemzésével, a test "olvasásával" megállapíthatjuk, hogy a beteg mely "rossz szokásából" erednek mozgásszervi panaszai.

Az állapotfelmérés során feltárjuk, és a páciensben tudatosítjuk a kiváltó okokat (pl. a helytelen ülést a monitor előtt), ezáltal lehetőséget biztosítunk arra, hogy megváltoztassa az adott rossz szokást (azaz megtanítjuk helyesen ülni). Hiába jár ugyanis masszázsra vagy szedi marokszám a gyógyszereket, az előre helyezett fejtartásból adódó nyakfájást vagy nyaki porckorongsérvet mindaddig lehetetlen hatékonyan kezelni, amíg a páciens nincs tisztában azzal, mi okozza a problémát, tehát továbbra is helytelen testtartással ül a monitor előtt.

Mi állapítható meg az emberi testből?

Ha figyelmesen megvizsgáljuk, szinte minden. Hogy milyen állapotban van a testünk (különösen a gerincünk és a mozgásszerveink), hogy milyen mozgásszervi problémákkal küzdünk, s hogy hogyan és miért alakultak ki a panaszok. Ugyanakkor a testolvasás során azt is megvizsgáljuk, hogy melyek azok a mozgásszervi problémák, amelyekről a páciens esetleg még nem is tud, hisz egyelőre nem okoznak panaszt. Mindezeken felül megtudhatjuk, hogy az egyén - genetikai adottságaiból és életmódjából adódóan - milyen mozgásszervi betegségekre hajlamos, így lehetőségünk nyílik arra, hogy megelőzzük a betegség kialakulását.

Mi különbözteti meg az állapotfelmérést a hagyományos egészségügyi vizsgálatoktól?

Elsősorban komplexitása. Az államilag finanszírozott egészségügyi ellátási rendszer keretein belül sajnos többnyire nincs lehetőség arra, hogy az orvos elegendő időt szánjon a páciensre ahhoz, hogy átfogó képet kapjon az állapotáról, kinyomozza, hogy pontosan milyen életmódbeli okok állnak a panaszok hátterében, illetve mindent alaposan és részletesen elmagyarázzon a betegnek.

Másodsorban a vizsgálat tárgya. Míg az orvosi állapotfelmérés célja elsősorban a betegség diagnosztizálása (pl. nyaki porckorongsérv), addig a testolvasás és az azt követő terápia legfőbb célja az, hogy a már diagnosztizált betegség kialakulásának okát (pl. ülőmunkából adódó előre helyezett fejtartás) azonosítsa. Az állapotfelmérés tehát nem helyettesíti, hanem kiegészíti az orvosi diagnózist.

Lefordítva mindezt magyarra: ha nyakproblémával keressük fel orvosunkat, jellemzően a nyakunkat fogja megvizsgálni és kezelni. Ha azonban az orvosi diagnózis birtokában felkeresünk egy gyógytornászt, mozgásterapeutát, a szakember oknyomozó munkába fog, nagy valószínűséggel a teljes testet fogja vizsgálni, és könnyen lehet, hogy nyakunk mellett talpunkat, bokánkat, csípőnket, vagy épp a derekunkat is kezelni fogja, mert a testtartáselemzés során fényt derít arra, hogy a panaszok elsődleges forrása a kezeletlen lúdtalp, csípőficam, vagy - példánknál maradva - az ülőmunkából adódó előre helyezett fejtartás.

A harmadik jelentős különbség a prevenció terén betöltött szerep. Orvost jellemzően már kialakult betegséggel keresünk fel, míg egy egészségtudatos ember akár a megelőzés szándékával is részt vehet egy állapotfelmérésen, testtartáselemzésen, hisz a krónikus mozgásszervi problémákat jóval egyszerűbb, olcsóbb és kellemesebb megelőzni, mint kezelni. A hatékony prevenció kulcsa a megismerés, az, hogy megtudjuk, milyen veszélyek fenyegetnek bennünket, illetve milyen betegségekre vagyunk hajlamosak.

Hogyan zajlik az állapotfelmérés?

Egy komplex mozgásszervi állapotfelmérés körülbelül 40-60 percet vesz igénybe. Hogy mi tart ennyi ideig? Első körben részletesen kikérdezzük a pácienst, ezáltal számos fontos információhoz juthatunk. A következő lépés általában a testtartáselemzés. Álló helyzetben elölről, hátulról és oldalról egyaránt megvizsgáljuk a pácienst. Megnézzük a testtartását, a testrészek összhangját, a csontok, ízületek helyzetét és állapotát. Megtapogatjuk az izmokat és egyéb lágyrészeket, megvizsgáljuk ezek állagát. Végül - amennyiben szükséges - a különféle tesztek (funkcionális tesztek, izomtesztek, mozgásminta vizsgálatok stb.) következnek, attól függően, hogy mit talált, és mi egyébre kíváncsi még a terapeuta.

Mi a mozgásszervi állapotfelmérés célja?

A krónikus mozgásszervi problémák túlnyomó része életmód eredetű. Nem öröklődik, nem a nagymama vagy a dédnagypapa tehet róla, csakis mi magunk vagyunk felelősek kialakulásáért. A helytelen testtartás, különféle káros szokásaink (pl. ülőmunka, nehéz súlyok emelgetése, kertészkedés tartósan görnyedt testhelyzetben, stb.), a túlzásba vitt, vagy helytelen technikával űzött sportok mind-mind mozgásszervi problémákhoz vezethetnek, és jól látható nyomot hagynak testünkön például hanyagtartás, előre helyezett fejtartás, gerincferdülés, sarkantyú vagy akár bütyök formájában. Testtartáselemzés során ezeket a nyomokat keressük meg és értelmezzük, illetve fűzzük fel oki láncolattá annak érdekében, hogy megleljük a probléma kialakulásának okát. Hiába szedünk ugyanis gyógyszert, járunk masszázsra vagy súlyfürdőbe, ha a betegség kiváltó okát nem szüntetjük meg, a probléma (és vele együtt a fájdalom is) megmarad, vagy újra és újra visszatér. Az állapotfelmérés során tehát nem csupán azt nézzük meg, hogy mi a probléma, hanem azt is, hogy mi okozza azt, így el tudjuk magyarázni a páciensnek, hogy mit és hogyan változtasson életmódján, szokásain, és természetesen javaslatot teszünk a terápiára is.

A testolvasás elvégzésének másik, legalább ilyen fontos célja a prevenció. Megvizsgáljuk, hogy milyen problémák "fenyegetik" az egyént, ha ugyanis ismerjük a fenyegető ellenséget, jóval könnyebben térhetünk ki az útjából vagy küzdhetünk meg vele.

Helyettesíti-e a mozgásszervi állapotfelmérés az orvosi diagnózist?

Természetesen nem, de nem is ez a célja. Fogalmazzunk inkább úgy, hogy meglévő betegség esetén az orvosi diagnózisra alapozva jelentősen kiegészíti azt.

Forrás: Feövenyessy Krisztina

alternatív mozgásterapeutaa

Balance Medical-Fitness Akadémia

vezető oktatója

Kinek ajánlott a vizsgálat?

Egyszerű a válasz: mindenkinek. Mindazoknak, akik krónikus mozgásszervi problémáktól (derék-vagy nyakfájás, térdproblémák, porckopás, porckorongsérv stb.) szenvednek, valamint azoknak is, akik egyszerűen csak szeretnék megelőzni a mozgásszervi betegségek kialakulását.

Valamint mindenki, aki először fordul hozzánk, és mozgásszervi problémája van, mindenképpen ezzel az állapotfelméréssel kell kezdenünk, hogy mi is képet kapjunk arról

  • egyrészt hogy hol a probléma oka,
  • másrészt, hogy milyen kezelési, terápiás módszert válasszunk, annak megoldására.

A Mozgásszervi Állapotfelmérésben az első terápiás alkalmat is magában foglalja mind időben, mind anyagilag!

Szolgáltatás Díja (kb. 90 perc): 20.000 Ft

Szolgáltatást végző munkatárs: Lángh Éva és Molnár Gabriella