Viscerális Manipuláció

Mi a Viscerális Manipuláció?

Ez egy Belső szervi terápia. A Belső szervek mobilizációjával érjük el, hogy maguk a szervek és a hozzájuk társuló izmok, szalagok, erek funkciója javuljon.

A szervek maguk is mozognak a testen belül. Munkájuk során több métert megtesznek. Amennyiben viszont nincs elegendő mozgásterük, vagy nem elég rugalmasak a szalagjaik, tokjaik, letapadások, feszültségek vannak, nincs elegendő folyadék a pólyarendszerben, akkor nem fogják tudni ellátni saját feladataikat és nem csak szervi hanem mozgásszervi problémákat is okozhatnak.

A viscerális terápiás fogások az oszteopátia 4 pilléréből az egyiket teszik ki. Alapkoncepciója szerint egy belső szerv akkor működhet jól, ha annak mozgásai biztosítottak önmagán belül (pl.: bélmozgások) és környezetében (pl.: a vese csúszkál fel-le légzésünk során a psoasokon), továbbá ha jó az artériás vérellátás, a vénás és nyirokelfolyás, a szerveket megfelelően mozgatják a diaphragmák, a szervi strómák megfelelően viszkózusak és elasztikusak, s végül, de nem utolsó sorban: az agy megfelelően tud szabályozni, tehát az interocepció megfelelő a pelvisben, abdomenben, thoraxban (kismedencében, hasüregben, mellüregben).

A viscerális fogások fasciális kezeléseknek minősülnek (kompressziók-nyomások, trakciók-húzások, vibrációk), és a fenti elvárásokat teljesítik. Biztosítják a jó vérellátást és elfolyást, a csúszós és non-adhezív (nem letapadt) befogadó környezetet, ezzel mobilitást adva a szegmensnek.

A viscerális terápia alapvetőleg vagus mobilizáló, így parasympathicus tónusfokozó, megsegíti a szervek körülö nyirokelfolyást, mobilizálja az adhéziókat (letapadásokat) és lazítja a hegeket. 

A kezelések szigorú anamnézis-felvételt követően zajlanak, a terapeuták alaposan képzettek az indikációk és kontrakindikációk szempontjából. A terápia erőteljes hatású, gyors változásokat hoz. Átlagos terápiás találkozások száma 4-5 alkalom, amíg az elérhető eredmények átlag 90%-a teljesül. 

A viscerális manipulációk atyja a francia Jean-Pierre Barral és a német Eric Hebgen.

Milyen esetekben ajánlott ez a terápia?

  • Krónikus, mozgásszervi terápiákra nem múló mozgásszervi panaszok esetén (nyak-, váll-, hát-, derék-, csípő fájdalmak)
  • Belgyógyászati kórképekben (Máj, Epe, Gyomor, Lép, Hasnyálmirigy, Vékonybél, Vastagbél.)
  • Nőgyógyászati, Urológiai problémáknál
  • Légzési nehézségek esetén
  • Műtéti beavatkozások után
  • Nagy betegség után
  • Kemo után
  • Nagy gyógyszerezés ideje alatt/után
  • Szülés után

Szolgáltatás Díja (kb. 45 perc): 10.000 Ft

Szolgáltatást végző munkatárs: Lángh Éva és Molnár Gabriella